fbpixel

Majhen korak zame, velik korak za družbo

Ko se ti uresničijo sanje.

Ni bilo dolgo zatem, ko sem vsa ponosna prejela svojo diplomo in profesorski naziv, ko sem ugotovila, da me faks sploh ni pripravil na bistveno. Kljub strokovni podkovanosti in znanju o predmetih, ki sem jih poučevala, me je mučilo to, kar me je mučilo tudi doma, pri mojih lastnih otrocih:

kaj narediti s svojo lastno jezo, odporom, užaljenostjo, ko otroci nočejo sodelovati, ko ne gre po pričakovanjih?

Kaj takrat, ko naletiš na odpor in upor pri njih in ko niti ukaz, grožnja in niti prijazno vabilo ne zaleže?

Kaj naredi človek sam s seboj takrat, ko je intenzivno, ko se prižgejo tvoji rdeči gumbi, odprejo rane, ko bi najraje vse skupaj nekam poslal – a ne smeš in ne moreš? Ko se čutiš ujetega, izčrpanega? Ko se ti zdi vse zaman in si prepričan, da ne zmoreš več?

Klasični izobraževalni sistem učiteljev in vzgojiteljev ne opolnomoči dovolj za delo z mladimi – to se je zelo izrazilo v preteklem obdobju, ko so se mladi zaradi ukrepov znašli v velikih stiskah, ko je bilo okrnjeno njihovo socialno življenje, raziskovanje in izražanje talentov, druženje; upadla je njihova motivacija za šolsko in drugo delo, mnogi so razvili strah pred prihodnostjo, pedopsihiatrične bolnišnice so se napolnile do roba, depresivnost med mladimi je porušila vse rekorde in povečalo se je število (poskusov) samomorov.

Kako bodo ti mladi nekoč zmogli svoje lastne družine, delo in odgovornosti samostojnega življenja?

Ta čuden čas je pokazal na bistveno: da mladi ob sebi potrebujejo notranje močne, stabilne, kreativne odrasle – predvsem učitelje in starše.

Če si kot učitelj in starš ustrezno opolnomočen, lahko svoje »trigerje« izkoriščaš za osebno rast, samospoznavanje, napredek, za notranje osvobajanje;

če nisi, se vrtiš v začaranem krogu in prizadevaš najranljivejše: otroke.

Odrasli tega ne delamo, ker bi bili zlobni, šibki ali slabi – gre za to, da ne znamo drugače.

Več in več ljudi je v zadnjem času iskalo pomoč in želeli so se opolnomočiti, saj jih je težka situacija k temu pravzaprav silila.

Tisti, ki smo ljudem ponudili učinkovite vsebine in programe, smo ta težek čas dobesedno izkoristili v skupno najvišje dobro: zaradi stiske so se ljudje prebujali in mi smo jim bili pri tem lahko neizmerna podpora.

S kolegico, profesorico in vzgojiteljico v dijaškem domu Manjo Tancer, sva šli še korak dlje: Manja je ustanoviteljica društva Točka sreče, ki ima prostore v Mariboru, v Sloveniji.

V njih (pa tudi online) bomo izvajali individualno delo predvsem za mlade, k sodelovanju pa bomo vabili tudi preostalo družino, saj se na ta način dosegajo optimalno rezultati.

Tako se ne lajša le stiska mladostnika, ampak celotna družina napreduje, se notranje osvobaja in vsak posameznik znotraj nje postaja najboljša različica samega sebe.

Notranje osvobojen posameznik pa je darilo za družbo in za svet.

V tem težkem času vidiva veliko priložnost: če bomo odrasli iz želje učinkovito podpreti prihodnjo generacijo, ki je prihodnost tega planeta, pripravljeni na rast, spremembe; če se bomo zaradi tega naučili živeti iz srca in opuščali delovanje iz ega, bomo podarili darilo sebi, njim in celemu človeštvu.

Točka sreče je sicer majhna, v majhni Sloveniji, a tudi David je premagal Goljata in iz vsega srca verjameva, da bo iz tega majhnega semena zraslo mogočno drevo.

Verjameva, da lahko naučiva posameznike najti točko sreče znotraj sebe in jih naučiti, kako tega učijo naprej druge.

Še več!

Z najino idejo, dobrim programom in prizadevnostjo sva se dotaknili ljudi, ki bodo s svojimi sredstvi pomagali pri zagonu.

Podprli bodo naše delovanje v tem letu – v času, ko je to delovanje krvavo potrebno; če je bilo pred pandemijo poznati orodja za notranje delo dobro in koristno, je to zdaj nujno, ključno.

Če na tem področju ne bomo nemudoma naredili potrebnih sprememb in ponudili programov za opolnomočanje, bodo plačali davek naši najmlajši – ki bodo zrasli v prihodnje voditelje družin, razredov, držav.

Kako spretno bodo družine, razrede in države vodili ranjeni, nesocializirani in zatrti ljudje, si nihče od nas verjetno noče niti predstavljati.

V Točko sreče bomo povabili mladostnike, ki so v takšni ali drugačni stiski ali pa si le želijo zaživeti drugače, lahkotneje, vere in zaupanja polno.

POZOR: na te individualne ure bodo lahko prišli BREZPLAČNO, saj je društvo prejelo podporo finančno podporo v ta namen – da naredi pomembno razliko v naši družbi.

Vsak otrok/mladostnik/družina bo prejel obravnavo v obliki: pogovora in svetovanja, opolnomočanje z orodji, tehnikami in metodami, vodstvo, načrt, kako implicirati novo znanje v njihovo vsakodnevno življenje, Access Bars terapijo.

V enem letu imamo cilj opolnomočiti 330 otrok/družin!

Vpliv dela z njimi bo zagotovo presegel »le« teh 330 družin. Ko se enkrat posameznik osvobodi vedenjskih vzorcev, prepričanj, predsodkov in ko zaživi osvobojeno, ne transformira le svojega življenja, ampak mogočno vpliva na svojo okolico: prijatelje, sodelavce, širšo družino, …

Ko se človek nauči ravnati s svojimi mislimi, občutki, s svojo energijo, je veliko bolj spreten pri ravnanju z drugimi ljudmi in pri ustvarjanju svojega življenja.
Ne kreira več slepo in nezavedno, iz svojih ran in vzorcev, ampak prebujeno, zavestno in v najvišje dobro vseh vpletenih.
Vsa orodja, metode in tehnike, ki jih bomo predstavljali so preverjene, varne in zagotovo učinkovite.
Še več: so tako preproste, da jih ljudje lahko učijo drug drugega in tako spreminjajo družbo organsko – od znotraj navzven, trajno in nežno, varno in prilagojeno vsakemu posamezniku.
Opolnomočiti posameznika je kot zanetiti eno samo vžigalico … nato pa opazovati, kako se ta ogenj širi in veča ter transformativno preobraža družbo, požiga preživete vzorce, prepričanja in predsodke, ki ne kreirajo nič dobrega in ustvarja prostor za novo, boljše, svetlo in dobro.
Čas je, da se ljudje naučijo sprejeti odgovornost zase, za svojo naravnanost, počutje in delovanje. Ko sprejmejo odgovornost, dobijo tudi moč. To moč pa znajo dobro uporabiti, ko imajo orodja, tehnike in metode.

 

Z združenimi močmi lahko sprožimo veličastne spremembe za nas vse!

 

Celo naše leto bo usmerjeno v delo z družinami – v najosnovnejše celice naše družbe.

Da bodo domovi topli in varni, odnosi pristni in ljubeči, starši in otroci pa radostni!

Kmalu bomo ponudili stran za prijavo na naše individualne ure Magičnosti življenja, danes vas pa vabimo na BREZPLAČNI WEBINAR, ki ga bomo imeli na materinski dan, 25. 3. ob 18h.

 

V dobri uri bomo spoznali, kako lahko z majhnimi spremembami znotraj sebe mogočno in blagodejno vplivamo na svojo družino in svoje življenje.
PRIJAVE NA WEBINAR SO OBVEZNE, svojo prijavo oddate tukaj:

Hvala, ker ste pripravljeni postati sprememba, ki jo želite najti v svetu.

Scroll to Top