fbpixel

Svobodne vezi

Ste že kdaj razmišljali in občutili povezavo med vašim počutjem in dogajanjem v neposredni okolici? To, da okolica vpliva na vaše počutje, bo zagotovo vsak takoj pritrdil. Kaj pa obratno? Ali se vam kdaj zazdi, da ko ste vi slabo, so tudi vaši najbližji preglasni, neodzivni ali tečni? In ko ste vi dobro, vlada harmonija tudi okrog vas?

Naši najbližji občutijo našo energijo in se temu primerno odzovejo.

Pa se žal vedno ne odzovejo na način, ki bi si ga mi želeli in pričakovali. Pogosto je ravno obratno.

Vsakdan v številčni družini, kjer sta starša polno zaposlena in ne želita, da bi otroci svoje ure preždeli pred ekrani različnih dimenzij, velikokrat ni enostaven.

Uf, kolikokrat sem utrujena pozno popoldan hitela z domačimi opravili, z mislimi že v obveznostih naslednjega dne. Pa ravno takrat otrok sitnari in zahteva mojo pozornost. Ko ga uspem pomiriti, ga vznemiri nekaj drugega. Medtem pridrvi mimo najstnica s telefonom v rokah, zavije z očmi in z globokim vzdihom glasno zapre vrata sobe, ko jo prosim, naj odnese smeti. Mož v svojih mislih drugje, običajno za svojim službenim ekranom, njegova fizična prisotnost ne daje znakov bivanja (!). Halo, dragi, me slišiš in vidiš? Ali ne vidiš, da potrebujem pomoč? Ob pogledu na njegovo neodzivnost, začne v meni naraščati vznemirjenje.

Vznemirjenje narašča in tik pred tem, ko bi začela tudi jaz najraje vreščati kot 3-letni otrok, se ustavim. Kaj pa zdaj?

TU ZDAJ nastopi moja priložnost. Tu nastopi PRILOŽNOST ZA ČARANJE. Energija, ki jo v meni nakopiči hrup in glasna igra otrok, neodzivnost najstnice in partnerja in misel: »za vse sem sama, utrujena sem in ne zmorem, spet je vse razmetano, kakšna mama pa sem??« je DRAGOCENA ENERGIJA. Če to energijo zapravimo za avtomatiziran odziv nekonstruktivnega reševanja napetih situacij, smo izgubili še eno priložnost.

Priložnost za rast in osvobajanje.

Priložnost, da jasno ozavestimo, KAJ SI ŽELIMO od drugih in od sebe.

Priložnost, da energijo usmerimo v našo srčno željo.

Priložnost, da treniramo mišice svojih odzivov.

Priložnost, da stopimo še korak bližje najboljši različici sebe.

Priložnost, da smo dober zgled svojim ljubim otrokom, ki rastejo ob nas in se razvijajo po naših vzorcih delovanja.

Ni pomembno, kaj sproži čustveno reakcijo v nas. Lahko je to oseba ali zunanja okoliščina, na katero niti nimamo vpliva. Ključno je, kaj storimo z energijo, ki se v nas sproži.

Ko začutimo v sebi val te mogočne energije, vzemimo v roke svojo miselno čarobno paličico. Energijo v sebi zaznajmo in se spomnimo, da se nam je ni treba bati. To je dragocena ustvarjalna energija, ki nam ne bo storila nič žalega. Ni se nam je potrebno na vsak način znebiti. Zaznajmo jo, občutimo in se odločimo, da jo bomo izkoristili za kreacijo dobrega.

Nato jo z vso silovitostjo, ki je sprožena v nas, pošljimo v svojo srčno željo.

Ko bomo pomislili na svoje želje in s tem sunkom energije začutili, da so te želje za nas možne in mogoče, da si njihovo uresničitev zaslužimo in da jo lahko dosežemo, nam bo to dalo oporo in avtomatizirani vzorci ne bodo imeli moči nad nami.

Ko spet začutimo stabilna tla pod nogami, se lahko soočimo s sprožilcem svojih občutkov ali pa tudi ne, ker ne čutimo več potrebe po tem. Odvisno od situacije. Mirno lahko le spustimo in gremo naprej, saj je namen dosežen: nepoceljeno in neozaveščeno se je pokazalo, čustva so se iztočila, energijo smo usmerili v pozitivo. Potreba po burnem odzivu na zunanje okoliščine se s tem celi in manjša.

Kaj pa … Kaj, ko nas ljuba oseba prizadane?

Ko nas tuje besede zabolijo, jim še vedno nekje v sebi verjamemo, se jim upiramo in se jih bojimo. Je to res, kar je partner izrekel? Je res, kar mrmra za zaprtimi vrati najstnik?

Zavedati se moramo, da nas tuje mnenje nikakor ne določa.

Mnenje nekoga drugega ne določa mene, ampak izključno njega. To je njegovo. Moje je, kar jaz menim o njem.

Ne prevzemajmo tujih mnenj nase. Ne jezimo se in ne bodimo žalostni. Njegovo vedenje, njegov odziv je odraz njegovega počutja. Čeprav ne želi, se velikokrat ne zna odzvati drugače. Velikokrat je najbolje, da vedenje sočloveka sprejmemo in neprizadeto dopustimo, da gredo njegove puščice mimo nas oz. nam celo pomagajo pri notranjem prebujanju. Da se zaradi njih zavemo, kdo mi v resnici smo: mogočni kreatorji svojega življenja. Te puščice v večini primerov niti niso bile namenjene nam, so le odraz njegove bolečine.

Bi se, na primer, jezili na dementno babico, ki ne prepozna več svojih otrok, ali bi ji namenili le ljubeč objem? Bi zamerili gibalno oviranemu človeku, da ne vstane s svojega invalidskega vozička? Zagotovo ne bi. Prav tako je omejen zemljevid sveta vsakega posameznika neke vrste njegov »invalidski voziček«. Sogovornik vedno izhaja iz svojega modela sveta, ki je povsem drugačen od našega.

Ko se bomo v vsakem odnosu znali zazreti vase in poiskati razloge, zakaj nas določeno vedenje ali okoliščine vznemirjajo, bo situacij, ki nas vznemirjajo, vse manj. Odnosi, ki so nam namenjeni, se bodo okrepili. Odnose, ki nam niso namenjeni, bodo zamenjali drugi, boljši.

Vsi se učimo, se razvijamo in osvobajamo. Vsi smo nepopolni v svoji popolnosti ali popolni v svoji nepopolnosti. 😊 In skozi to nepopolnost rastemo skupaj z brezpogojno ljubeznijo.

Vabljeni na brezplačni webinar "Skozi poletje povezani"

Kaj če bi letošnje poletje izkoristili, da se svojimi ljubimi zares pristno POVEŽEMO? 

Kaj če bi usvojili nekaj orodij, tehnik in metod, s katerimi bi skozi izzive odpluli bolj vešče in bi začutili magičnost našega velikokrat kaotičnega življenja?

Kaj če bi končno zadihali s polnimi pljuči in ZAŽIVELI?

Smo torej pripravljeni, da se skupaj podamo na pot do svobodnih in osrečujočih vezi? 

Hvala vsem, ki širite DOBRO.

Hvala VSEM, ki ste pripravljeni biti sprememba, ki jo želite najti v svetu!

– Sabina

Scroll to Top